DenCom Blog januari 2023

18-01-2023 15:23:58 Door Theo

DenCom Blog januari 2023

Het nieuwe jaar is inmiddels alweer begonnen en we zijn al halverwege de eerste maand. Het gaat ontzettend snel. De ontwikkelingen op het gebied van ICT en telefonie gaan minstens net zo snel. In onze nieuwe DenCom blog vertellen we je er graag meer over.

ChatGPT en security

In 2022 is er ruim drie keer zo veel cybercrime gemeld dat in voorgaande jaren, inclusief 2019 wat voor de coronapandemie is. In totaal zijn er 13949 gevallen gemeld wat een behoorlijk aantal is. Onderdeel hiervan zijn hacken, gijzelsoftware, helpdeskfraude en phishing, maar ook fraude door middel van AI.


Terwijl computer elke dag slimmer worden, maken wij als mensen graag gebruik van de mogelijkheden daarvan. Zo is er sinds een tijdje ChatGPT, een AI-bot die op de meeste vragen wel een sterk antwoord heeft. Even een werkstuk uitwerken, een lastige rekensom oplossen of de notulen uit een vergadering tot een goed leesbaar overzicht maken was nog nooit zo makkelijk. ChatGPT doet al het werk voor je. Jammer genoeg is de AI-hype ook in trek bij cybercriminelen.




De eerste schadelijke softwaretools die ChatGPT heeft ontwikkeld zijn namelijk ook al een feit. Zo heeft de bot al malware-onderzoeken, die juist bedoeld zijn om ellende tegen te gaan, bestolen van informatie. Daarnaast had ChatGPT een helpende hand in een script waarbij meerlaagse versleuteling gechackt kan worden. Het zijn verontrustende ontwikkelingen waardoor het nóg belangrijker wordt om onderstaande dingen vers in je hoofd te hebben:


-  Gebruik nooit dezelfde wachtwoorden voor verschillende dingen

-  Wijzig regelmatig van wachtwoord en gebruik altijd tweestapsverificatie

-  Gebruik geen wachtwoorden die makkelijk te raden zijn

-  Sla je wachtwoorden niet klakkeloos in je browser op

 

Wist je dat?

Kunstmatig intelligentie iets is wat al veel langer in de wereld van computersystemen is? Al in 1955 werd AI geïntroduceerd toen Allen Newell, Herbert Simon en Cliff Shaw het eerste computerprogramma schreven wat hier gebruik van maakte.

Onderhoud en updates aan systemen komende tijd

Omdat de digitale wereld ontzettend snel gaat, is het belangrijk dat onze computers en andere systemen mee blijven gaan. Daarom is er aan alle kanten onderhoud zo aan het begin van dit jaar. Op onze webpagina rondom dit onderhoud staat vermeld wat onze serviceproviders gepland hebben rondom bijvoorbeeld internetverbindingen.


Hiernaast zorgen wij ervoor dat alle computers van onze klanten met DenCom Managed Services regelmatig updates krijgen. Deze rollen wij zo snel mogelijk uit wanneer ze uitgegeven zijn. Daarbij hebben we op regelmatig basis onderhoud aan de systemen, waarbij we ervoor zorgen dat ook deze zo veilig mogelijk blijven voor aanvallen van buitenaf. Deze momenten communiceren we elke maand met je zodat je weet wanneer we hiermee aan de slag gaan.

Wist je dat?

We afgelopen jaar meer dan 1000 updates uitgerold hebben verspreid over de systemen van onze klanten? Al deze updates zorgen ervoor dat systemen correct blijven werken en dat ze zo veilig mogelijk zijn tegen aanvallen van buitenaf. 

AI op een behulpzame manier

Dat AI niet alleen maar voor ellende zorgt, is wel duidelijk. ChatGPT is tenslotte ontworpen om te helpen. Ook wij maken graag gebruik van slimme technieken, bijvoorbeeld met Taxibooker. Hiermee kun je op een makkelijke manier een taxi boeken via WhatsApp.


Elke dag wordt onze bot die daarin gebruikt wordt slimmer en worden gesprekken beter. Je boekt heel makkelijk een taxi met de app, maar kan dat ook doen via een QR-code. In heel Amsterdam is het al mogelijk om via Taxibooker een taxi te boeken via deze manieren, maar we kijken ernaar uit om die horizon te verbreden. 

Theo