DenCom Blog mei 2023

12-05-2023 15:58:32 Door Theo

Het is mei en weer tijd voor een nieuwe DenCom Blog. We zijn er in april even tussenuit geweest, maar deze maand hebben we een leuke update voor je over onze verhuisplannen. Daarnaast vertellen we je wat meer over AI en security en meer.

Update - DenCom gaat verhuizen!

Inmiddels is de kogel door de kerk. We gaan verhuizen en dat doen we als alles volgens plan verloopt gaat dat redelijk snel gebeuren. Arnoud heeft inmiddels met de digitale pen zijn zegen gegeven voor de nieuwe locatie en de bouw van de inrichting daar is al in volle gang.

                                                                

Maar waar gaan we dan naartoe?

Wat dat betreft is er goed nieuws: we gaan niet heel ver weg. Sterker nog, we blijven in Naarden. We verruilen de Vesting voor een wat modernere locatie in de buurt die op dit moment omgetoverd wordt tot een kantoorruimte. 

Ons nieuwe adres kunnen we alvast verklappen: Amsterdamse Straatweg 45B in Naarden.




Tijdens het verbouwen van de nieuwe locatie houden Luc, Marcelino, Sander, Arnoud en Theo een oogje in het zeil, want alles moet kloppen van A tot Z. We krijgen namelijk niet alleen een nieuwe plek voor onze bureaus. Er worden een speciale ruimtes gemaakt voor meetings, we willen graag onze servers en meer op een mooie en verantwoorde manier plaatsen. Daarnaast willen we ook een gezellige plek hebben waar we jullie straks kunnen ontvangen onder het genot van een goede kop koffie.

                                                                

Wist je dat?

DenCom al 20 jaar in de Promers Kazerne in Naarden gevestigd is?

AI DenCom

AI: een zegen of een risico?

Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken en neemt een steeds groter deel van ons leven in. AI komt tegenwoordig al voorbij in allerlei apparaten zoals je mobiele telefoon. Daarnaast stellen we ook steeds vaker lastige vragen aan AI-diensten zoals ChatGPT.                                                                                                                                                                                                                                                                     

Het is ontzettend makkelijk, want je kan van alles bij dit soort diensten kwijt. De ene keer lost AI een moeilijk vraagstuk voor je op en de andere keer spuugt een slimme bot zomaar even een sterke tekst voor je uit. Wat dat betreft is de komst van deze vorm van AI een zegen. Het ontneemt je werk en zorgt ervoor dat je aan het einde van de dag tijd over houdt voor andere dingen.




De andere kant  van de munt is dat AI de laatste tijd ook steeds vaker in opspraak komt. Italië heeft bijvoorbeeld een tijd lang de dienst ChatGPT verboden en geblokkeerd, wegens veiligheidsrisico’s. Daarnaast meldden we al eerder dat cybercriminelen kunstmatige intelligentie ook slim weten in te zetten om je het leven zuur te maken.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Zo zijn de mails van een Nigeriaanse prins die je miljoenen nalaat intussen wel bekend en trappen we daar (over het algemeen) niet meer in, net als de nepberichten van PostNL. Alleen komen er steeds slimmere en overtuigendere dingen voorbij, waardoor het belangrijk is altijd scherp te blijven op de inhoud van mails zoals vreemde afzenders en links in berichten. Klik niet zomaar op een link in een e-mail zonder dat je weet wie de afzender is. Als er in een mail of via een link gevraagd wordt iets te installeren, doe dit dan ook niet zomaar zonder dat je weet wat dit is.

Wist je dat?

De EU is volop bezig om een wetgeving te maken rondom AI, maar wanneer deze er is en doorgevoerd wordt is nog niet bekend. 

Phishing Ransomware

Ransomware: betalen of juist niet?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: Ransomware. Je computer wordt ineens compleet vergrendeld en op je scherm staat de melding dat je systeem gegijzeld is. Er wordt meteen maar een grote zak geld als losgeld geëist, want anders gaan je gegevens ofwel de shredder in of alles wordt op straat gegooid. De keuze is aan jou: betalen of alles kwijtraken. Maar wist je dat losgeld betalen losgeld niet betekent dat je sneller weer alles terug hebt en weer online bent?

                              

Uit het Sophos rapport ‘The State of Ransomware’ blijkt dat namelijk dat het niet sneller is wanneer er betaald wordt na een hack. Zodra organisaties betalen duurt het een tijdje voordat alles hersteld is. In diezelfde tijd kan er in veel gevallen een back-up terug gezet worden die ervoor zorgt dat er én geld  bespaard wordt én dat de herstelkosten niet verdubbeld worden na een hack. 



Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen, dus zorg er altijd voor dat computers up to date zijn en dat er niet zomaar op vreemde links geklikt wordt.

Theo